miércoles, 10 de julio de 2013

TESSEL·LA, ENTRADA, POST

Quan et proposen fer una entrada a un blog no saps ben bé de què parlar. Llegint algunes de les entrades anteriors he pensat que un blog és con un mosaic. Entrada a entrada, tessel·la a tessel·la, col·locades una al costat de l’altra i encaixades sobre una superfície més àmplia formen allò que anomenem mosaic o blog.

I què millor manera de plasmar aquest pensament que escriure sobre algunes paraules que any rere any, des de fa més d'una dècada, expliquem als alumnes que ens visiten al taller de mosaic als Ludi Saguntini.  Ja que, sempre que ens és possible, intentem fer referència a l’etimologia de les paraules que utilitzem en la nostra explicació.

Mosaic


El mosaic és un art decoratiu consistent en la incrustació, en un fons, de tessel·les de diferent naturalesa i color per a crear composicions figuratives o geomètriques.

L’etimologia del mot mosaic evoca les Muses, filles de Zeus i Mnemòsine, i inspiradores de les arts. I no és casual, ja que l'opus musivum (obra inspirada per les muses) ha sigut al llarg de la història font d'inspiració per a artesans i artistes i un terreny creatiu en el qual s'ha aconseguit la simbiosi entre l'arquitectura i la pintura i el domini d'espais, formes, llums i colors.
Prové del llatí medieval musaicus (relatiu a les Muses) i aquest del grec μοῦσα,ης (musa).


Etimològicament està emparentat 
  • en la paraula música  del llatí  musica,ae i del grec μοῦσική,ῆς (en una entrada anterior), referit a l'art de les muses.
  • en la paraula museu del llatí museum,i  i del grec μουσεῖον,ου, la casa de les muses.                           


català
espanyol
francès
italià
portuguès
anglès
alemany
mosaic
mosaico
mosaïque
mosaico
mosaico
mosaic
mosaik


Tessel·la


La tessel·la és cada una de les peces cúbiques de vidre, marbre, ceràmica o pedra que, col·locades una al costat de l'altra i encaixades sobre una superfície, formen imatges o dibuixos. És cada una de les peces que formen part d'un mosaic.



L´etimologia de la paraula tessel·la està relacionada amb el llatí tessella,ae, referida a una peça quadrada o cúbica perquè el terme grec del que prové, τέσσαρες,α, significa quatre.



català
espanyol
francès
italià
portuguès
anglès
alemany
tessel·la
tesela
tuile
tesserine
telha
tessera
tile


Litòstrat

El litòstrat és el paviment del mosaic en pedra realitzat amb cudols de riu en estat natural o trossos de marbre i col·locat sobre un teixit irregular de pedra calcària. Són els mosaics més antics.


Etimològicament prové del llatí lithostrotum,i i del grec λιθόστρωτος,ον de λίθος,ου, pedra  i στρωτός,ή,όν, estés, cobert. Significa cobert amb pedra i, per tant,  paviment de mosaic.





L'ètim litos està en entrades anteriors con litografia, litologia, litotricialitófagos, i monolito.



català
espanyol
francès
italià
anglès
alemany
lithostrate
lithostratum


Aquesta paraula no apareix en alguns diccionaris consultats (RAE, IEC, etc)  sols l'he trobada en italià i anglès, tot i que en les  altres llengües està documentada en articles o llibres tècnics sobre mosaic.


Fonts consultades:


1 comentario:

merleta dijo...

Un post ple de saviesa i de treball delicat i ben fet. Enhorabona.